Recept
Emily Dickinson's Black Cake Recipe
Recipe Ingredients:
1/2 lb sugar
1/2 lb butter
5 eggs
1/8 pt molasses
1/2 lb flour
1/2 tsp baking soda
1/2 nutmeg
1 tsp clove
1 tsp mace
1 tsp cinnamon
1/8 pt brandy
1 lb raisins
2/3 lb currants
2/3 lb citron
Recipe Directions:
Cream sugar and butter. Add eggs and molasses. Beat well. Add flour, soda and spices. Add brandy, then raisins, currants and citron.
Pour dough into 2 loaf pans (4 fruitcake pans*) lined with waxed paper and bake 3–4 hrs at
(60–70 min at 325F*).
Place shallow pan of hot water on bottom of oven, but remove for last hr of baking. (Test with toothpick.*) Let loaves cool before removing from pan.
(*suggestions of a practiced experimenter)
Sylvester Pollet
Pro Emily Dickinsonovou ke stému výročí její smrti
Abys udělal koláč
podle jejího receptu,
musíš rozbít
čerstvý kokosový ořech.
Napřed ale musíš
propíchnout jehlicí
jeho oči.
Není to snadné.
Má tvář jako
dětský kožíšek
a když jehlice
prochází očima,
pláče a nechává
vlhké stružky
na suchém hnědém kožíšku.
Nesmíš uhnout
anebo ztratit nervy –
potřebuješ plný pohár
této tekutiny na koláč.
Uklidníš svou ruku, když
pomyslíš na to, kolikrát
ona musela
naplnit pohár slzami,
než dala koláč péct.
Překlad Petr Mikeš, in Vítr z Narragansettu, nakladatelství Fra, Praha 2002
<DOMŮ>