Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seznam proruských webů

Proruská propaganda má neskutečně dobrou živnou půdu i na českých a slovenských internetových serverech. Jak před časem ve svém výzkumu uvedl slovenský aktivista Juraj Smatana, podařilo se mu najít 42 stránek, které hlásají lži, které přichází z Kremlu, a snaží se tak u občanů vyvolat dojem, že pouze Rusko může zachránit náš stát. A to jak z bezpečnostního hlediska, tak ekonomicky.

stalin-600x350.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

Nejnebezpečnější server chybí

Šíření lživých informací je nyní pro Rusko nejdůležitější za poslední desítky let. Prezident Putin nějakým způsobem potřebuje zlegalizovat anexi Krymu i současnou podporu syrského prezidenta Asada. Jak řekl pro Denník N Smatana: „Jsou to weby, které jsou sice anonymní, ale přitom jejich zprávy mají velmi profesionálně vytvořený obsah.“ Středoškolský profesor dějepisu se jako aktivista profiluje už čtvrt století a současně je i poslancem Trenčínského kraje. Ve svém výčtu webů bohužel Smatana zapomněl na jeden z těch s největším dosahem, Parlamentní listy. Přitom právě některé články, které tento český web publikuje, jsou prokazatelně zaměřené na proputinovskou propagandu.

 

Seznam vznikl náhodou

Jak uvedl server ECHO24, nápad vytvořit seznam nebezpečných webů přišel spontánně. „Spolu s dalšími aktivisty provozujeme portál ekoforum.sk, kde kromě jiného zveřejňujeme hromadné připomínky a petice. Před zhruba rokem se nám ozvala jistá paní, že chce zveřejnit petici proti zákonům, které údajně umožňují odebrat děti rodinám a dávat je homosexuálním párům,“ vysvětluje Smatana. Protože danému tématu slovenský aktivista dopodrobna nerozuměl, začal hledat na internetu. „A tak jsem přišel na servery, jako je stopautogenocide.sk, rodinajezaklad.sk a podobně. Na jedné straně byly anonymní, na druhé straně publikovaly články s podobným obsahem.“

„Některé se věnovaly tomuto tématu, jiné dalším konspiračním teoriím. Rusko v nich bylo vykreslované jako duchovní země a Západ, naopak, jako rozvrácená společnost,“ poukazuje Smatana. „Zdálo se mi to zvláštní, protože Rusko je ve skutečnosti státem, který má vyšší míru potratů, vyšší rozvodovost, vyšší kriminalitu, alkoholismus, a, naopak, nižší střední délku života než západní Evropa,“ dodává.

 

Kde se dočtete polopravdy a lži o Rusku:

  1. www.svetkolemnas.info
  2. www.zvedavec.org
  3. www.ac24.cz
  4. www.rodinajezaklad.sk
  5. www.stopautogenocide.sk
  6. www.osud.cz
  7. http://czech.ruvr.ru/
  8. http://slovak.ruvr.ru
  9. www.zemavek.sk
  10. http://panobcan.sk/
  11. www.czechfreepress.cz
  12. http://vaseforum.sk/blog/
  13. www.slobodnyvysielac.sk
  14. www.hlavnespravy.sk
  15. www.badatel.skwww.badatel.net
  16. www.protiprudu.org
  17. www.beo.sk
  18. http://obcianskytribunal.sk/blog/
  19. www.sho.sk
  20. www.voxvictims.com/
  21. http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/
  22. www.magnificat.sk
  23. www.freepub.cz
  24. http://vkpatriarhat.org.ua/cz/
  25. www.spolocnostsbm.com
  26. http://svobodnenoviny.eu
  27. http://www.auria.sk/blog/
  28. http://afinabul.blog.cz/
  29. www.dolezite.sk
  30. www.inespravy.sk
  31. www.nadhlad.com
  32. www.ze-sveta.cz
  33. http://nwoo.org
  34. http://orgo-net.blogspot.sk
  35. www.cez-okno.net
  36. www.vlastnihlavou.cz
  37. www.neskutocne.sk
  38. www.bezpolitickekorektnosti.cz
  39. www.eiaktivity.sk
  40. www.nazorobcana.sk
  41. www.alternews.cz
  42. http://pravdive.eu/index.php
  43. www.aeronet.cz
  44. www.slovenskeslovo.sk

 

ZDROJ