Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Řekl to Putin a to si pamatujte." Co zaznělo v ruské show a proč dopadne Evropa jako Ukrajina

Propaganda v Rusku si přes prázdniny dala pauzu, teď už ale zase jede na plný plyn. Sledujete-li debaty v televizích kontrolovaných Kremlem, brzy zjistíte, že mají vždy velmi podobný scénář. Oponenti jsou zváni proto, aby bylo komu se vysmát. Zesměšněna musí být ale pokaždé především vláda v Kyjevě. A Ukrajina jako taková. Jeden z dílů diskusního pořadu Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem jsme pro vás sledovali. A přinášíme přepis toho, co všechno v něm zaznělo.

Moskva/Praha – Na ruské obrazovky se po prázdninové odmlce vrátila propagandistická show. A znovu cílí na sousední zemi. I když teď svět mluví spíš o vojenské přítomnosti Ruska v Sýrii.
Téma "krize na Ukrajině" mají ruští diváci v oblibě. Umně toho už měsíce využívá i pořad moskevského novináře Vladimira Solovjova - esa současné ruské propagandy.
Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem, kde diskutující ještě před pár týdny novému politickému vedení Ukrajiny spílali do "hrdlořezů", se v nové sezoně nese v překvapivě žoviálním tónu. Poselství jsou ale stále tatáž.


Jeden proti všem

"V Kyjevě opět tekla krev… Bývalí spojenci si vyřizují účty. Už za času Majdanu si zvykli na používání zbraní. Bylo potěšením to celé sledovat," řekl moderátor v díle odvysílaném v září, který Aktuálně.cz detailně sledovalo.
"Říkáte, že Rusko je agresor. Co je to ale za agresora, když jej neustále prosíte o slevu na plyn? Schvalujete si vojenskou koncepci, podle níž je Rusko hlavní nepřítel. A váš prezident (Petro Porošenko) má v agresorově zemi továrnu a platí tu daně. No to je nějaká schizofrenie," komentoval s úsměvem situaci na Ukrajině.
Pak ale najednou zvážněl. "Je zjevné, co se děje na Ukrajině. Porošenko buduje vlastní diktaturu. Má kolem sebe kamarády, kumpány a chce odstranit premiéra," konstatuje.

Kyjevský politolog Vjačeslav Kovtun, který v diskusi představuje proukrajinskou pozici, se pokouší oponovat. Říká, že se Ukrajina navzdory lžím, která šíří ruská média, rozvíjí.
"Každý v tomto studiu už asi dvacetkrát řekl, že Ukrajina nepřežije zimu a že se rozpadne. Přesto je stále celistvá. Držte se reálií a nevymýšlejte si," vyzve ostatní diskutéry. V ten moment se mu ostatní začnou smát.


Najatí šašci

Vladimir Solovjov - který v minulosti působil i v opozičních médiích - se přitom rád chlubí tím, že na rozdíl od mediálních diskusí na Ukrajině dává prostor i ukrajinským oponentům. Bývalý šéf Svazu ruských novinářů Igor Jakovenko, který sleduje propagandistické praktiky v projektu Mediafrenie, však má za to, že jde spíše o najaté "šašky".
Do pořadu jsou podle něj zváni proto, aby bylo komu se vysmát.
"Na zahraniční experty, případně ruské liberály ve studiu se Solovjov vrhá jako jakýsi vůdce smečky. Ostatní experti mu nahrávají (na smeč)," vysvětlil Jakovenko na serveru Stopfake.org.
V praxi to pak vypadá jako v už zmiňovaném dílu Nedělního večera.
"Je to cirkus … Žádné reformy se tam nekonají, ba ani neplánují. Nic z toho, co slibovali, nesplnili," říká Spiridon Kilinkarov, Ukrajinec, který byl kdysi poslancem za ukrajinskou komunistickou stranu.
Kilinkarov je přesto přesvědčen, že  do nového roku bude na Ukrajině mír. "Bude to mír z donucení a zajistí ho Evropská unie a Rusko, kteří jsou garanti mírových dohod," říká. "Na Donbasu nemůže být mír z lásky. Je tam příliš mnoho mrtvých. Koupit mír Ukrajina nemůže, protože je prakticky bankrot. Zbývá jediná varianta: mír z donucení."


Americký "podvod a fikce"

"Neurážejte cirkus! Cirkus je umění. S tím, co se děje na Ukrajině, to nemá nic společného!" oponuje mu ruský politolog Dmitrij Kulikov.
"Všechno je to podvod a fikce. Všichni vaši politici patří Američanům," vysvětluje diskutujícím, kteří mají představovat oponenty.
Mírové dohody jsou podle něj výsledkem patové situace. "Ukrajina nemůže nikdy zvítězit nad donbaskými povstalci, ale ani povstalci nemohou dál útočit. Obyvatelé Donbasu nechtějí střílet na své krajany. Mají spoutané ruce. Zemřeli by jejich bratři a sestry," říká.
Klid v Donbasu prý zavládl jen díky tomu, že si vůdci Francie a Německa pozvali Porošenka do Berlína "na kobereček" a přiměli ho zastavit střelbu. "Donbas ale nevzdáme. Řekl to Putin a to si pamatujte," nabádá.
Když se kvůli Donbasu začnou diskutéři překřikovat, moderátor je napomene. "Je vidět, že se vám, Ukrajincům, po živém vysílání stýskalo," říká.
Řečnickou štafetu pak předává "těžké váze" - ruskému poslanci Vjačeslavu Nikonovi. Vnukovi Vjačeslava Molotova, sovětského ministra zahraničí ze stalinských časů.


Ukrajina? Nástroj pro zničení Ruska

"Přirovnávat ukrajinskou politiku k cirkusu je velká lichotka. Je to divadlo stínů a loutek. Všechny postavy, které tam zdánlivě vedou politické procesy, jsou ve skutečnosti nasazeny vnějšími sílami. Pochopte, že současná Ukrajina je americký projekt zaměřený proti Rusku," řekne Nikonov.
Ruských diskusních pořadů se účastní pravidelně. A rád zdůrazňuje, že je původním povoláním amerikanista.
"Perspektivy míru jsou mlhavé. USA se budou snažit situaci vyhrotit. Čtu pravidelně americké noviny The Washington Post a The New York Times, už od roku 1976. Ujišťuji vás, že tam nikdy nebyla tak zuřivá protiruská kampaň jako nyní," tvrdí.
Spojené státy podle něj považují Rusko za slabé a budou se ho snažit zničit. "Ukrajina je jedním z nástrojů pro zničení Ruska. Minské dohody v tomto kontextu jsou zbytečné. Volby v separatistických republikách budou záminkou k novému obvinění Ruska, nastolení sankcí a zmaření mírového procesu," předpovídá.
Nikdo se mu neodvažuje oponovat. "Dějiny se mnohdy nemění rychle, ale vyvíjejí se tak, jak to chtějí silné země. Včetně Ruské federace. To znamená, že vítězství bude, a je jasné, kdo ho dosáhne," uzavírá.


Příběh ukradeného radaru

"Vraťte radar, co jste ukradli!" ozve se najednou ze sálu. Všichni se znovu rozesmějí. Na řadu přichází - předem naplánovaný - fake.
"Prozradím vám tajnou zprávu. Na vojenské základně Spojených států šibalové z Haliče ukradli supermoderní americký radar," dává k lepšímu pobavený moderátor. Tahle pochybná zpráva, která se v posledních dnech šíří v proruských separatistických médiích, má jediný cíl: zesměšnit Ukrajinu.
Dva Romové ze Zakarpatska, kteří nedávno narukovali do armády, údajně ukradli zařízení za více než 200 tisíc dolarů, které se nacházelo na základně poblíž Lvova, kde Američané cvičí ukrajinské vojáky. Zloději ho prý chtěli prodat do šrotu.
"Nakonec si všechno sami rozprodáte," zní škodolibý komentář Vladimira Solovjova.


Infantilní Evropa

Jedna z Ukrajinek ve studiu, bývalá poslankyně za Janukovyčovu Stranu regionů Jelena Bondarenková (právě spojenci sesazeného exprezidenta, kteří po revoluci na Majdanu prchli do Moskvy, bývají v ruských politických debatách velmi častými hosty), Solovjova za jeho slova pochválí.
"Rozumím tomu, proč děláte tyto pořady. Chcete na našem (ukrajinském) příkladu ukázat, jak je strašné ztratit zemi kvůli nezodpovědným 
politikům a infantilním občanům," řekne.
Tentýž "infantilní přístup" je podle ní také příčinou uprchlické krize v Evropě. Evropa prý dostává zabrat stejně jako Ukrajina.
"Evropská cesta – to je cesta do jámy, ze které se nelze dostat ven," tvrdí ruský politolog Sergej Michejev, který kvůli sankcím nemůže cestovat do EU.
"Evropa je slepenec protikladů, mýtů, iluzí a cynismu. Řítí se do propasti a budiž jí to přáno. Nemám s ní žádný soucit," dodává.

autor: Alexandra Malachovská

Zdroj